čtvrtek 22. března 2012

Jaro v jižní Francii

Čtvrtek 22.3.2012
    Minulý týden, v termínu 10. - 17.3. jsem spolu se svým kamarádem Romanem, absolvoval jeden týden v teplé jižní Francii, abych se pokusil před začínající sezonou najet nějaké ty kilometry. Původně jsem byl na tomto „soustředění“ domluvený s Vaškem Antalem, s tím, že to mělo být na dva týdny, ale Vaškovi to nějak nevyšlo, takže jsem byl nucen plán poupravit.
    Bydleli jsme v dovolenkovém komplexu Residence Domaine Le Mas Des Vignes, poblíž městečka Calvisson, v bezbariérovém
apartmánu pro 4 osoby. Apartmán obsahoval jen to nejnutnější vybavení, ale pro pobyt na jeden týden byl naprosto dostačující. Počasí nám po celý týden přálo. Kromě jednoho dne, kdy bylo zataženo, svítilo sluníčko a teploty v nejteplejší úterý vystoupaly až na dokonalých 24°C.
    Na kolo jsme vyráželi buď přímo z apartmánu, nebo jsme kola naložili do auta, někam popovezli a jezdili tam. Za ten týden, přesněji řečeno 6 dní, jsme najeli necelých 400km. Průměrná rychlost se pohybovala jemně nad 20 km/h a cesty jsme poměrně často přerušovali zastávkami na sklenku vína u nějaké místní hospůdky, kvůli svačině, nebo kvůli zajímavým architektonickým či přírodním objektům, které bylo škoda jen tak v rychlosti minout. Většinou jsme se pohybovali po přírodní rezervaci Camargue, kde byl minimální provoz, kvalitní silnice, rovina a nádherné okolí. Nebáli jsme se ale vyrazit ani na sever do kopečků.
    Silnice, na kterých jsme se pohybovali, byly zpravidla ve velmi dobrém stavu, bez jakýchkoliv děr, prasklin, nebo výraznější hrubosti. Hlavnější silnice měli často velmi široké a kvalitní krajnice, oddělené přerušovanou čárou, které jsou využívány především cyklisty, kterých jsme potkávali celkem dost, většinou na silničkách. Narazili jsme ale také na dvě nádherné asfaltové cyklostezky. Kratší, z Vauvert do Gallician, která kopíruje vodní kanál a delší, necelých 20km dlouhou stezku, vybudovanou na bývalé železniční trati ze Sommiéres do Caveirac.
    Pokud se vydaří počasí, je jarní najíždění kilometrů na jihu Francie plnohodnotnou a relativně levnou alternativou tradičním cyklistickým ostrovním destinacím.
Na závěr ještě několik fotografií.

Apartmán ve kterém jsme bydleli

Část kuchyně
Koupelna 
Okolí a parkování
Cyklostezka Vauvert - Gallician
Cyklostezka Sommieres - Caveirac 1
Cyklostezka Sommieres - Caveirac 2
Boulodrom - hřiště pro petanque hned vedle cyklostezky
Všude v okolí byla spousta vinic
Camargue 1

Camargue 2
Čekání na přívoz
Na přívozu
Přívoz
Moře u Saintes-Maries-de-la-Mer
Tak ať nám to jezdí

Žádné komentáře:

Okomentovat