pondělí 4. listopadu 2013

Cyklistika, průvodce tréninkem – Co číst 1.

S počátkem listopadu se ukládám k cyklistickému tří-týdennímu odpočinku. Jednak je to na konci každé sezony potřeba a jednak mě čeká pár drobných kožních chirurgických zákroků. Před pár dny jsem také absolvovat letošní poslední sportovní testy, takže si můžu konečně hodit nohy (nebo snad ruce?) nahoru a věnovat se servisu kola a léčení svých bolístek.

Tento klidný úsek sezony mi dává čas k napsání krátkých recenzí tří knih, věnujících se cyklistickému tréninku, díky jejichž přečtení jsem letos konečně
dokázal jezdit celkem slušně. Ne, že bych chtěl shazovat své výsledky z předcházejících let, ale letos jsem z toho měl konečně dobrý pocit. Jako první se budu věnovat knize autorů Ondřeje Vojtěchovského a Jiřího Sekery Cyklistika - průvodce tréninkem. Je to kniha ze všech tří nejtenčí, ale nezbytná pro porozumění dvěma následujícím. Opravdu doporučuji její přečtení.
Cyklistika - průvodce tréninkem  Grada
Na stránce vydavatele si můžete knihu částečně prolistovat.

Kniha je tematicky členěná do devíti oddílů. Některé z nich, jako například Technika jízdy na kole nebo Vybavení, nejsou pro jízdu na handbiku obzvlášť důležité. Jiné, jako třeba Fyziologie a sportovní diagnostika, Teorie tréninku a nástroje kontroly a Tréninkové plány, je naopak naprosto nezbytné přečíst.

V kapitole věnující se fyziologii se dozvíte, proč je důležité trénovat tak, jak autoři všech třech knih doporučují. Dozvíte se, jak funguje metabolismus, aerobní i anaerobní. Kdy při tréninku jezdíte na sacharidy, kdy na tuky a kdy na bílkoviny. Také si počtete o laktátové křivce.

V Teorii tréninku autoři vysvětlují principům superkompenzace, objasňují jak trénovat sílu, jak rychlost a jak vytrvalost. Rozebírají trénink podle tepové frekvence nebo podle výkonu.

V Tréninkových plánech najdete příklady tréninkových plánů připravených pro tři názorné fiktivní cyklisty s rozdílnými cíli a tréninkovými možnostmi. Plány jsou zpracovány jednoduchým způsobem pro přechodné, přípravné, předzávodní a závodní období. Součástí této kapitoly jsou také příklady tréninkových prvků, jako jsou Silová vytrvalost, Kadenční trénink nebo třeba Tempo.

V dalších kapitolách se kniha věnuje vlivu psychologie na sportovní výkon. Důležitosti dostatečné regenerace na kvalitní trénink, stejně jako potřebě dodržovat pitný režim.

Mé osobní hodnocení: Kniha je příliš stručná na plné pochopení tréninku, stejně jako se mi některé tréninkové prvky zdály popsané příliš všeobecně. Na druhou stranu je velmi dobře vysvětlena teorie tréninku a fungování těla během něj. To mi umožnilo pochopit některé zákonitosti, které jsem dříve neznal, nebo ignoroval. Také pokládám za nezbytné přečíst si knihu Cyklistika - průvodce tréninkem pro snazší pochopení knih, o kterých budu psát příště.

2 komentáře:

  1. Knihu jsem si taky koupil a jelikož jsem dlouhé roky jezdíval jen tak pro radost a teprve asi před rokem jsem si koupil pořádné silniční kolo a začal do toho dávat více, tak pro mě knížka byla velmi přínosná. Dozvěděl jsem se spousty informací, které jsem ani na internetu nedokázal najít. Za mě tedy dobře investované peníze.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jezdím na kole každý den do práce, ale to je jen kousek :-) . Po práci mi na kolo už moc síly nezbývá, ale o víkendu jezdíme s manželem :-) . Oba máme celoodpružené kolo , takže zvládáme jízdu po silnici i někde trochu v terénu :-) .

    OdpovědětVymazat