úterý 19. listopadu 2013

Rozhodující jízda – Co číst 2.

Další knihou, kterou jsem během roku přečetl, a ne jednou, je Rozhodující jízda Chrise Carmichaela a Jima Rutberga. Popisuje celkem názorně Carmichaelův tréninkový systém (dále jen CTS), podle kterého trénuje mnoho cyklistů. Byl mezi nimi například i Lance Armstrong. Carmichaelův systém je určitým způsobem podobný českému
systému Cyklotrenink.

Rozhodující jízda - Nakladatelství PRAGMA

Nejdříve si neodpustím kritiku na adresu knihy. Můj první pocit totiž byl hodně negativní. Zdálo se mi, že buď vůbec nerozumím cyklistickému tréninkovému názvosloví, nebo to psal někdo, kdo chce, abych tomu nerozuměl. Nakonec jsem ale dospěl k názoru, že problém bude částečně ve mně ale hlavně v překladateli, který zřejmě nemá s cyklistikou mnoho společného. Co by jste řekli například na výrazy: „trénink na válečkové dráze“, „tréninková průprava“, „aerobní/anaerobní průprava“, „zotavná jízda“ …..?

Ale zpátky k Rozhodující jízdě. Kniha je systematicky rozdělena na jedenáct kapitol, které na sebe logicky navazují. Začíná se Odrazem k výšinám, pokračuje Základy úspěšnosti a končí Povrcholovým obdobím.
Postupně jsou vysvětleny předpoklady k cyklistickým úspěchům, dále je vysvětlena základní cesta k nim, poté následují nástroje k zintenzivnění tréninku, nástroje regenerace, stravování a samozřejmě také systém, podle kterého se všechny části tréninku spojí dohromady. 

Obsah

V první třetině knihy se autor věnuje informacím o principech tréninku. Vysvětluje trénink podle tepové frekvence a podle výkonu. Věnuje se fyziologii, psychické přípravě a objasňuje CTS. 



Ve druhé třetině se věnuje samotnému tréninku. Velmi názorně popisuje jednotlivé tréninkové prvky a přesto, že se nazývají poněkud nezvykle, třeba „Rychlé šlapání“, „Základní průprava“ nebo „Úseky setrvalého stavu“, jsou velmi názorně popsány. U každého prvku je popsáno co je jeho cílem, jak přesně ho absolvovat, na jakém profilu, jak často, jak jezdit mezi jednotlivými intervaly, atp. Také se dozvíte jak se pohybovat v peletonu, jak v jednotlivých částech závodů, jak za větru, bezvětří, v časovce, ve spurtu.... je toho opravdu hodně. 


V poslední třetině Rozhodující jízdy se Carmichael věnuje vyvrcholení závodní sezony, s důrazem na trénink v tomto období. Také skládá dohromady všechny složky tréninku tak, aby byl vysoký výkon podpořen regenerací, stravou a mentálním přístupem ke tréninku. Nevyhýbá se ale ani přístupu k případným neúspěchům a zraněním. Radí, jak se vyhnout přetrénování a nakonec, jako na konci každé správné knihy, jak se vyrovnat s úspěchem.

Mé osobní hodnocení: Nečte se to úplně lehce a také mi dost mi vadí, že autor neužívá jako výchozí hodnoty při popisování tréninkových jednotek hodnotu anaerobního prahu, ale tepovou úroveň zjištěnou na základě terénního testu podle zásad CTS. Pokud se chcete řídit touto knihou, musíte ho buď absolvovat, nebo jeho hodnotu odhadnout, což ale není ideální postup. Pokud však máte trochu přehled o cyklistickém tréninku a víte co hledáte, máte vysokou pravděpodobnost, že to v této knize najdete. Nelpěte na dokonalosti, buďte flexibilní při chápání některých výrazů a počtete si. Především popis tréninkových prvků byl pro mě hodně přínosný.

1 komentář:

  1. Díky za tipy, tĕším se na další díl. A tu první knihu si jdu hned v pondĕlí koupit (i když při tom, jak bojuju s časem, si o kvalitním tréninku mohu opravdu jen číst).
    Kaca

    OdpovědětVymazat