pátek 13. prosince 2013

Tréninková bible pro cyklisty – Co číst 3.

Poslední kniha, kterou bych vám chtěl dnes představit je Tréninková bible pro cyklisty Joea Friela. Podle hesla „nejlepší na konec“ jsem si ji šetřil až na dnešek. Jestli předchozí dvě knihy byly dobré, tak bez této by můj trénink pořád ještě za moc nestál. Kniha Tréninková bible pro cyklisty je totiž koncipovaná především jako návod na sestavení celoročního tréninkového plánu. A nesoustředí se jen na celek, ale podrobně
se věnuje každé části tréninku.

vydavatelství Mladá fronta

Kniha má přibližně 340 stran o formátu zhruba odpovídajícímu A4. Je rozdělená na 5 částí a 18 kapitol. Součástí knihy jsou i další přílohy, například prázdný formulář pro týdenní tréninkový plán a další.

Obsah

V první a v druhé části se autor, stejně jako je tomu u většiny knih věnovaných tréninku, věnuje základním teoretickým principům tréninku. Vysvětluje fungování těla při zátěži a regeneraci a zdůrazňuje význam psychické přípravy a oddanosti cílům. Najdete zde srovnání tréninkových metod podle tepové frekvence a podle výkonu. S oběma metodami se budete setkávat v celé knize. I když je pravdou, že přesto, že autor jednoznačně upřednostňuje trénink podle výkonu, věnuje se většinou tréninku podle tepové frekvence.

Ve třetí části se nacházejí popisy mechanizmů, které vás naučí analyzovat váš fyzický stav. Vaše přednosti a nedostatky. Naleznete zde návody k testům, podle kterých můžete zjistit svůj laktátový práh, maximální výkon, průměrný udržovaný výkon, atd. Autor také vysvětluje základní principy tréninku jednotlivých složek závodních schopností - síly, vytrvalosti, rychlosti, vytrvalostní síly, anaerobní vytrvalosti....


Ve čtvrté části, příznačně nazvané Plánování, se věnuje plánování tréninku v závislosti na druhu závodů, na které se chcete připravit. Popisuje principy tréninku v jednotlivých tréninkových obdobích – základním, stupňovacím, vrcholném a závodním. Podle tabulky Roční tréninkové hodiny budete moci přesně určit, kolik hodin, který týden ve kterém období trénovat. Další tabulka dokonce v závislosti na celkovém počtu tréninkových hodin stanovuje počet tréninkových hodin pro jednotlivé dny. Také zde najdete schémata, která určují, jaký tréninkový prvek trénovat ve který den v každém tréninkovém období. Seznam tréninkových prvků s jejich přesným popisem je součástí jedné z příloh knihy.


Součástí této čtvrté části je také 6 případových studií pro tréninkové plány šesti rozdílných sportovců s rozdílnými tréninkovými možnostmi.


V poslední páté části Friel popisuje další, neméně důležité složky sportovní přípravy. Jsou to především popisy posilování a regenerace. Zdůrazňuje potřebu tréninkového deníku a jeho dodržování. Také nezbytnost správného stravování. Můžete zde nalézt klíč k odhalování některých problémů, spojených buď se zdravím nebo s chybami v tréninku, jako jsou přetížení, přetrénování, vyhoření, atp.

Mé osobní hodnocení: Tuhle knihu osobně považuji za naprosto nezbytnou součást knihovny každého cyklisty, který to s tréninkem myslí alespoň trochu vážně. Nejen, že se dočtete jak všeobecně trénovat a naučíte se (jako amatér samozřejmě) vypracovat si tréninkový plán na celý rok, ale najdete tady jasné konkrétní návody na pravidelný každodenní trénink. Včetně přesných popisů jeho intenzity, délky a zaměření. Součástí knihy je velké množství tabulek a grafů, ve kterých naleznete například tréninkové zóny srdečního tepu v závislosti na Laktátovém (anaerobním) prahu, počet a druh tréninků pro každé tréninkové období nebo popis velkého množství tréninkových prvků s jejich rozdělením podle účelu každého z nich.

Žádné komentáře:

Okomentovat