středa 8. července 2015

13. Rollstuhl marathon Heidelberg 5.7.2015


Každý druhý rok se koná tento nádherný, 44km dlouhý závod v německém Heidelbergu. Střídá se se závodem v blízkém Lobbachu. A zatímco Lobbach je součástí EHC, tak Heidelberg patří do Handbike-trophy. Do seriálu řekněme městských maratonů, kam patří také Hamburg, Duisburg nebo Berlín. A tak, jako bývá Berlínský maraton největším
závodem série, je Heidelberg závodem nejkrásnějším a především nejrychlejším. Tady se lámou rekordy na maratonskou distanc. Letos tu nový Světový rekord na 42km a nějaké ty metry v ženské kategorii stanovila Christiane Reppe fantastickým časem 1:00:26 hod.

Přes to, že se jedná o třináctý ročník závodu, pro mě to byl ročník druhý. Poprvé jsem si tuto trať vyzkoušel v r. 2013. A už tehdy jsem si řekl, že tento podnik si v budoucnosti rozhodně nechci nechat ujít. Na handbike poměry jde totiž o monstr akci, organizovanou se vší sportovní pompou.

Do Heidelbergu jsem dorazil v sobotu odpoledne. Vyřídil si prezentaci a odjel se přihlásit na hotel. Doufal jsem, že bych si tam mohl odpočinout od spalujícího vedra. 35°C ve stínu je dost vysoká teplota na procházku městem den před závodem. Hotelový pokoj bohužel o moc chladnější nebyl. Tak jsme se s rodinou vydali přeci jen k břehům řeky Neckar, kde byla pro účastníky závodu pořádána pasta párty a kde jsme si mohli pod slunečníky dát po večeři něco chladného k pití nebo zmrzlinu.

Před startem

Závod startoval v neděli v 11 hodin dopoledne a slunce bylo snad ještě úpornější než předcházejícího dne. Předstartovní řazení závodníků podle výkonnosti naštěstí probíhalo ve stínu pod mostem. Těsně před jedenáctou hodinou posunuli více než stovku účastníků o padesát metrů dopředu ke startovní/cílové čáře.

Start

Startoval jsem ze čtvrté řady, což nebyla špatná pozice. Hned od startu jsem se snažil dostat se co nejvíce kupředu, abych neriskoval ztrátu, kterou bych už nemohl stáhnout. Asi kilometr za startem bylo totiž zúžení trati a pravotočivá zatáčka. Bohužel jsem právě v této zatáčce udělal nepříjemnou chybu a abych se vyhnul obrubníku, vyjel jsem z trati a ztratil tak minimálně dvacet míst. To bylo velmi nepříjemné a stálo mě opravdu hodně sil tuto ztrátu během následujících asi čtyřech až pěti kilometrů dohnat.

I poté jsem se snažil pomalu ale vytrvale posouvat kupředu ke špičce pelotonu. Ten se totiž kvůli vysoké rychlosti stále drolil a rozpadal a bylo náročné každou chvíli lepit nějakou mezeru, která se vytvořila před někým, kdo byl jedno nebo dvě místa přede mnou. V druhé polovině prvního ze dvou kol se mi podařilo usadit se v první asi tak 15 členné skupině. Tato skupina spolu vydržela jezdit bez větších změn do přejezdu mostu asi 10km před cílem. V ostré zatáčce potkala některé handbikery kolize a ta skupinu totálně rozdrobila. Rychle jsem se spolu s francouzem Ducluzeau dotáhli na vedoucí čtyřčlennou skupinu a snažili se ustát obrovské tempo, které tato skupina nasadila, aby si zajistila snadnější spurt v cílové rovince. Pět kilometrů před cílem jsem ale ze skupiny odpadli a pokračovali společně ve dvojici. Tak jsme se dostali až 500metrů před cíl, kde nás dostihla pětice pronásledovatelů a porvala se s námi o cílovou pozici. Podle výsledkové listiny jsem skončil na výborném 9. místě ve skvělém čase 1:03:51 hod. Tento čas znamenal průměrnou rychlost přibližně 42km/hod!

V cíli

Díky všem organizátorům za skvělý i když žhavý závod!

Výsledky: ZDE
Video: youtube


 

Žádné komentáře:

Okomentovat